Meduňka lékařská - Melissa officinalis
Detailní popis produktu
Původní oblastí rozšíření je východní Středozemí a Malá Asie. Ve střední Evropě se pěstuje na polích a zahradách, občas zplaňuje.
Znáte ji. Třeba jako včelník, mateřník, medunici nebo maruli. Obvykle jí ale říkáme meduňka a její voňavé kousky přidáváme do horkých i studených nápojů.
Je v nich totiž ukryta síla, kterou uctívá kdejaká babka kořenářka.
Vyhovují jí chráněné a slunné polohy s propustnou humózní půdou.
Je to vytrvalá rostlina dorůstající výšky 70–150 cm. Kvete od června do srpna.
Rostlina se využívá k přilákání včel k výrobě medu.
V některých kulturách se meduňka používá jako ornamentální bylina a jako ingredience do parfémů se meduňka používá jako v kosmetickém průmyslu
Meduňkový čaj z listů snižuje stres, uklidňuje, uvolňuje, zpříjemňuje spánek a zajišťuje dobré zažívání.
Z listů se rovněž připravuje meduňkový likér. Nať se používá v lidovém lékařství jako hypnotikum a sedativum.
Používá se také jako koření. V kuchyni se pro svou citrusovou vůni za čerstva přidává do míchaných nápojů a ovocných salátů.
Sbírá se list nebo celá nať – zásadně před květem. Je třeba sušit ji rychle, ne však na slunci, vhodné jsou nízké teploty.
Tradičně se používá vnitřně výluh samostatně nebo ve směsi, hlavně s kozlíkem.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.